Journalistiek Culturele projecten Communicatie
Blog - 1 mei. 2014

De das is dood, lang leve de das

Wordt de stropdas een curiositeit? De teloorgang van de das inspireert Het Labo, een Hasselts collectief van ontwerpers in allerlei disciplines, om er een tentoonstelling aan te wijden. “We begeven ons altijd op de grens van poëzie en humor, van vormgeving en kunst."

Eind vorig jaar voltrok zich een klein drama in dassenland: speciaalzaak Tie Rack sloot zijn resterende vierenveertig filialen. Journalist Tom Heremans van De Standaard maakte dankbaar gebruik van de actualiteit. Hij hield een pleidooi tegen het, naar eigen zeggen, meest onfortuinlijke modeaccessoire van het jaar.

Archetypen als deze zijn een geliefd onderwerp voor Het Labo, dat eerder van zich liet spreken met Let’s stick together (over wandelstokken) en Labo strikes again (over strijkplanken). “We willen met eigenzinnige tentoonstellingen de dagelijkse werkelijkheid illustreren, becommentariëren en relativeren”, licht Jo Klaps toe, een van de oprichters van Het Labo.

Nu dan met CuriosiTIES in het Modemuseum Hasselt dat voor de gelegenheid een paar historische dassen uit de eigen collectie heeft opgedoken. Want het verleden van de das reikt ver. Al in de Romeinse tijd droegen senatoren een fascalia, een soort sjaal, om de nek. De opmars van dit stukje stof begon veel later, in de 17e eeuw, tijdens de 30-jarige oorlog. Kroatische huurlingen van het regiment van de Franse koning Lodewijk de 18e droegen een zijden doek om hun nek met een sierlijke knoop aan de voorkant. Lodewijk was enthousiast, het Franse hof was in die tijd trendsettend. Zo deed de cravat, afgeleid van de nationaliteit van de dragers, vol overtuiging zijn intrede in de Westerse wereld.

Met het thema vallen niet alleen veel woordspelingen te maken, de inzendingen zijn net zo spitsvondig. Beeldend kunstenaars en vormgevers in alle categorieën maar ook schrijvers en muzikanten geven hun creativiteit vrij baan in objecten, een enkel schilderij, behang en zelfs een wandtapijt. Zowel materiaal, vorm, identiteit als functie worden op de korrel genomen.

Neem het vogelhuisje in de vorm van een das van Roel Vandebeek. Linde Hermans verknipt hemden tot alleen nog het ene bewuste stuk stof overblijft. Met Annex van de jonge beloftevolle ontwerper James van Vossel kan de man weer ademhalen: het plastron wordt niet aan de hals maar aan de knoop geknoopt. En Jeff Rutten heeft de klassieke ijzeren kleerhaak verbogen tot cravat.
Open deuren? Ja, maar vooral esthetische hommages in al hun eenvoud. Voor wie het iets abstracter wil is er Noortje de la Haye. Foto’s van gestreepte hemden zijn de bladzijden in het notitieboekje White shirt / write shirt. Een minidas dient als leeslint.

De das bleef ook niet onopgemerkt voor de modestudenten van de kunstacademie in Antwerpen. Samen met Hermès, het Franse modemerk dat de das wereldfaam bracht, gingen zij aan de slag met To Tie or not to Tie. Zo passend dat het niet mag ontbreken bij CuriosiTIES: een twintigtal creaties vormen een tentoonstelling binnen de tentoonstelling.

De stropdas is misschien ten dode opgeschreven, de inspiratie is nog lang niet vervlogen. En zoals dat gaat met modeaccessoires, zal de das wel weer uit zijn as verrijzen. Gewoon een kwesTIE van tijd.


CuriosiTIES | 24 mei t/m 29 juni | Modemuseum Hasselt | hetlabo.be