Journalistiek Culturele projecten Communicatie
Blog - 23 jun. 2014

Zomer bij Super Dakota

Wie wil weten hoe de zomer aanvoelt in kunstzinnig Brussel, wandelt bij de nieuwe galerie Super Dakota naar binnen. De uitgebalanceerde groepstentoonstelling van negen jonge, internationale kunstenaars klopt als een bus en is een feest voor het oog. “Soms is het wachten op dat ene moment waarop alles samenvalt.”

Eerst is er het licht. Door het licht zie je kleur. En als er kleur is, dan is er ook een object. Door de eeuwen heen hebben talloze kunstenaars met deze thema’s hun naam in de canon van de kunstgeschiedenis bijgeschreven. Caravaggio en de chiaroscuro, Marcel Duchamp en zijn ready mades, de kleuren van Matisse. Hedendaagse kunstenaars selecteren onder de noemer Light/ Colour/ Object zou zo maar een allegaartje kunnen worden. Maar de groepstentoonstelling van galerie Super Dakota in Brussel voelt als een Gesammtkunstwerk. Terwijl alle kunstenaars individueel even aanwezig zijn.

Het doek van Christian Newby uit de serie Breton Wall Works is als het uithangbord van de tentoonstelling. Met zijn drie-eenheid van de transparantie van het doek, de kleurvlakken en de afbeelding van twee porseleinen potjes is het zowel licht, kleur als object. Potjes die overigens uit de verzameling artefacten van de Franse schrijver Andre Breton komen en die de kunstenaar gedocumenteerd heeft.

Het werk van Newby valt geruisloos samen met de blok zeep van Ella McCartney (Engeland, 1985) en de mathematische tekeningen van Pier Stockholm (Peru, 1977). Qua vorm, textuur en kleur stap je met deze werken binnen in een puur esthetisch universum. Want voor wie er ooit aan twijfelde: hedendaagse kunst mag ook gewoon mooi zijn. Uiterst subtiel boven de trap prijkt Chaim van Luit’s (Nederland, 1985) One meter of light, colour, object, space and time: een aluminium strook met rood spraypaint. Met zijn solo in het Bonnefantenmuseum in Maastricht in 2013 en zijn nominatie voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs in hetzelfde jaar, is hij in Nederland geen onbekende.

Een Belgische bekende is Sebastien Bonin (1977). Deze zomer maakt hij deel uit van de Belgian Six, de zomertentoonstelling in Bozar Brussel van de zes meest beloftevolle landelijke fotografen. Bij Super Dakota zijn foto’s te zien van vegetatie in dierenparken en botanische tuinen die hij tijdens zijn reizen naar Amerikaanse steden maakte. Over de foto’s heeft hij kleurenfilters geplaatst: de gecultiveerde natuur verschijnt zelf achter kunstlicht. Bonin wordt vergezeld door de jongste loot aan de stam, Robert Canali (Canada, 1988), die met de Kodak light proof black bag zorgt voor de twist. De foto in het pakketje kan alleen bestaan zolang de zak hermetisch gesloten blijft.

Light/ Colour/ Object is de kers op de taart van het eerste Brusselse culturele seizoen van Super Dakota. Net als vele andere galeristen liet de oprichter, de Franse Damîen Bertelle-Rogier (1984), de Parijse kunstscene voor wat het was en toog naar de Europese hoofdstad. Hij bracht kunstenaars uit alle windstreken samen, tussen de 25 en 35 jaar. Toch was leeftijd niet het belangrijkste criterium. Wat Bertelle-Rogier vooral dreef was het werk an sich. “Het zijn kunstenaars die ik in de loop der jaren ontmoet heb en van wie het werk mij aansprak. Ik wilde er al langere tijd een tentoonstelling mee maken maar soms is het wachten op dat ene moment waarop alles samenvalt.”

www.superdakota.com
Foto's: Isabelle Arthuis