Journalistiek Culturele projecten Communicatie
Over vrede, vrijheid en democratie

Over vrede, vrijheid en democratie

Het vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) wil zoveel mogelijk mensen op uiteenlopende manieren het belang van vrede, vrijheid en democratie meegeven. Zodat zij met deze waarden kunnen bijdragen aan een betere samenleving.

n Nederland leven we al bijna 75 jaar lang in vrijheid. Zo’n lange periode van aaneengesloten vrede, vrijheid en veiligheid is uniek, niet alleen in de geschiedenis van ons land maar ook daar buiten. Vrede moeten we koesteren. Aan vrede moeten we werken, elke dag weer.

Dit doet het vfonds door allerlei projecten in het hele land te steunen. Projecten die ons er steeds weer aan herinneren hoe bijzonder vrede en vrijheid zijn en hoe waardevol onze democratie is. Projecten die het mogelijk maken deze waarden met elkaar te delen en te vieren. Denk aan de jaarlijkse bevrijdingsfestivals in alle provincies. Vrede en vrijheid koesteren is ook: de herinnering aan oorlog levend houden. Slachtoffers herdenken, oorlogsveteranen waarderen, en onze erkenning uitspreken voor al die mensen in uniform die zich nog steeds inzetten voor het behoud van onze vreedzame samenleving.

Voor dit mooie fonds mag ik het jaarverslag 2019 schrijven. Ik bedenk het thema en concept, zet de structuur van het jaarverslag op, verzamel alle inhoud uit vorige verslagen, beleidsplannen en begrotingen en haal informatie op bij de medewerkers. Met als uiteindelijk resultaat een uitgebreid inhoudelijk verslag, afgewisseld met negen korte verhalen over de bijzondere projecten.