Journalistiek Culturele projecten Communicatie
To tie or not to tie?

To tie or not to tie?

Kwintessens is een tijdschrift voor design en mode van Design Vlaanderen. Vlaamse ontwerpers staan centraal maar aandacht voor de rest van de wereld is nooit ver weg.

Mijn eerste artikel gaat over de das. De stropdas. De kravat. Nooit geweten dat het kledingaccessoire genoemd is naar de eerste dragers. Kroatische huurlingen van het regiment van de Franse koning Lodewijk de 18e droegen een zijden doek om hun nek met een sierlijke knoop aan de voorkant. Lodewijk was enthousiast, het Franse hof was in die tijd trendsettend. Zo deed de cravat vol overtuiging zijn intrede in de Westerse wereld.

Toch is het drama in dassenland. Beeldend kunstenaars en vormgevers in alle categorie├źn maar ook schrijvers en muzikanten herstellen het stukje stof in ere bij de tentoonstelling CuriosiTIES van Het Labo met de meest spitsvondige creaties. Een vogelhuisje in de vorm van een das, verknipte hemden tot alleen nog het ene bewuste stuk stof overblijft of de klassieke ijzeren kleerhaak verbogen tot cravat. Open deuren? Ja, maar vooral esthetische hommages in al hun eenvoud.

De stropdas is misschien ten dode opgeschreven, de inspiratie is nog lang niet vervlogen. En zoals dat gaat met modeaccessoires, zal de das wel weer uit zijn as verrijzen. Gewoon een kwesTIE van tijd.

Het hele artikel lees je hier.